Maatalousyhteiskunta muutoksen edessä

r0_10_2200_1247_w1200_h678_fmaxMuuttuvasta yhteiskunnastamme puhuttaessa ja työpaikkojen muuttaessa muotoaan mieleeni tulee yksi suurimmista muutoksista kokeneen maatalousyhteiskunnan kivinen tie muutoksen edellä. Aiemmin vuosikymmeniä sitten joka puolella maailmaa ja Suomessa oli suuri osa talouksia, jotka saivat osittain tai kokonaan elantonsa maatalouden töiden parissa, tai ainakin saivat oman perheensä elätettyä toimimalla omalla maatilalla.

Nykyään lähes kaikki omavaraiset maataloudet on pyritty lopettamaan monimuotoisten säädösten ja direktiivien kautta, jotka ovat tulleet Euroopan unioniin liittyessämme ja sen jälkeen. Nykypäivänä pieni maatalousyritys ei enää menesty suurten vaatimusten edessä, sillä pienet tuotot eivät riitä saamaan aikaan mahdollisuuksia uusien laitteiden investointeihin ja suurempien tilojen rakentamiseen. Maatalous on ollut viimeisen kahden vuosikymmenen aikana kriisissä, mutta yrityksiä sen pelastamiseksi on jo aloitettu tekemään.

Maatalouselinkeino on pelastamisen arvoinen

Maatalousyrittäjien tilanne on todella huono, sillä tilojen tuotto laskee koko ajan, esimerkiksi vuonna 2015 se laski jopa 40 prosenttia. Maitotuotteiden ja sianlihan osuudella on liikatarjontaa ja ulkomaiset vastaavat tuotteet tuovat markkinoille niin suuren uhan, että tuotteet on myytävä niin edullisesti, ettei tuottoa jää maatalousyrittäjän elannon saamiseksi.

Maatalousyrittämiseen vaikuttaa myös merkittävästi Suomen ilmasto, joka saattaa lyhyen satokauden aikana merkitä koko vuoden tulojen laskua tai heikkenemistä huonon kesän vuoksi. Maanviljelijöiden myyntituloina saatavien voittojen summa on tippunut rajusti kansainvälisen kilpailun myötä. Markkinoiden löytyminen Suomen ulkopuolella on myös hyvin vaikeaa, sillä suomalaisen työn hinta on merkittävästi korkeampi, kuin muiden maiden, sillä työn hinta on yhteiskunnasta riippuvainen. Maataloudesta Suomessa vastaavien poliitikkojen tarkoituksena on luoda avustuksia niin, että jonkinlaisia kriisin ehkäiseviä talouspaketteja olisi mahdollisuus saada vaikeassa tilanteessa oleville maatalouden ammattilaisille.

Suomessa maatalous onkin erittäin tärkeä elinkeino, jolla voisi olla merkittäviä työllisyysvaikutuksia koko kansaan. Puhdas suomalainen ruoka on tärkeää saada säilytettyä, sillä kansamme ei voi elää pelkästään tuontituotteiden avulla ja ulkomaisen tuotannon aikaansaannoksilla. Valtio tukee nykyään maataloutta ja sen harjoittajia erilaisilla maataloustuilla, jotka ovat osaltaan auttaneet ainakin joitakin suurtilallisia jatkamaan työssään ja saamaan aikaiseksi suomalaisia raaka-aineita ja tuotteita sekä ylläpitämään työpaikkansa ja työllistämään jopa muita ihmisiä.

ADD YOUR COMMENT